Tuesday, August 10, 2021

MENGENALI DIRI SENDIRI

KOSONGKAN DIRI
Oleh Faizal Yusup

Kosongkan diri anda seperti hamparan kain putih…

*KEMUDIAN MASUKKAN 100% PENGISIAN MELAYU*

Bangun pagi buat apa kalau anda 100% Melayu, bukan Barat bukan Islam?
Menguap. Tengok HP. Tengok Sosial Media.
Mandi macamana?
Tak kesah masuk bilik air langkah kiri ke kanan. Mandi boleng. Mandi lelama.
Bersiap macamana?
Pakai jer apa-apa tak kesah tutup aurat ke tak. Lagi seksi lagi bangga.
Tengahari buat apa?
Makan apa-apa tak kira halal ke haram. Yelah melayu. Zaman dulu sebelum kedatangan Islam melayu makan semua tu.
Petang buat apa?
Bersantai dan bersukan. Jumpa jiran gossip apa yang patut.
Senja buat apa?
Mandi, siapkan makan malam.
Malam buat apa?
Makan, lepak tengok TV.
Tidur macamana?
Tidur jelah.

*KOSONGKAN BALIK KEMUDIAN MASUKKAN 100% PENGISIAN BARAT*

Bangun pagi buat apa kalau anda 100% Barat?
Belum tentu bangun pagi. Menguap. Tengok HP. Tengok Sosial Media.
Tak mandipun. Gosok gigi jer.
Suka duduk dalam bilik air lama.
Bersiap macamana?
Pandang cermin, pakai pakaian tak perlu tutup aurat.
Makan pagi dsbnya.
Tengahari buat apa?
Makan apa?
Makan makanan yang tak kesah halal haram. Babi pun okay jugak.
Petang buat apa?
Bersukan dan bersantai…
Senja buat apa?
Masih bersukan hingga ke malam.
Malam buat apa?
Makan malam, keluar clubbing, menari, bergaul bebas, Minum arak..
Tidur macamana?
Tidur jelah…

*KOSONGKAN BALIK KEMUDIAN MASUKKAN 100% PENGISIAN ISLAM*

Bangun pagi buat apa?
Bangun sebelum subuh. Berdoa. Bersyukur kerana masih dikurniakan nafas dan nyawa untuk teruskan kehidupan sehari lagi…
Bangun ke bilik air. Masuk kaki kiri, doa masuk tandas. berkemban, pakai alas kaki.
Mandi macamana?
Buang air tutup kepala, beralas kaki.
Mandi berkemban mulakan dari siraman air dari bawah ke atas.
Tak duduk dalam bilik air lama.
Keluar kaki kanan. Doa keluar tandas.
Bersiap macamana?
Pandang cermin, pakai pakaian menutup aurat sambil baca doa.
Solat Subuh
Makan pagi dsbnya. Makan guna tangan kanan. Berdoa.
Tengahari buat apa?
Solat Zohor
Makan apa?
Berdoa sebelum makan.
Ikut adab makan, makan makanan yang halal. Berhenti sebelum kenyang. Tidak membazir.
Petang buat apa?
Solat Asar. Beriadah ikut syariat. Jumpa jiran menyambung silaturrahim.
Senja buat apa? Makan malam sebelum Maghrib kecuali dalam Bulan Ramadhan.
Solat Maghrib.
Mengaji dll.
Malam buat apa?
Solat Isyak. 
Beribadat.
Tidur macamana?
Baca doa sebelum tidur. Maafkan semua orang dll. 
Bangun Solat Tahajud dll.

==================

Islam ini serba lengkap sebenarnya sebagai pedoman hidup.

Kerja, makan, minum, mandi, tidur, berpakaian, menjalinkan hubungan kelamin, berhubungan malah potong kuku, bersin, ketawa dsbnya semuanya ada adab, tertib dan doanya… Melayu, Barat, Korea, Jepun, Cina mahupun ugama lain semuanya tak selengkap itu.

Apa jadi dengan kita bangsa Melayu beragama Islam di Malaysia?
Kita jadi seorang yang punya pengisian diri yang ROJAK. Semua bercampur aduk. Barat, Melayu, Islam, Korea Selatan semua masuk.

Kalau banyak Barat, Melayu, Korea dll dalam diri, kita akan jadi orang yang kejar dunialah.
Kalau Islam yang lebih banyak dalam diri kita, maka kita akan jadi orang yang kejar akhirat…

Sombong, berlagak, dengki, bagi rasuah, makan rasuah, mungkir janji, salahguna kuasa, menindas, membalas dendam, tak adil, menipu, memanipulasi, memutuskan silaturrahim, berpecah belah, bergaduh, bersengketa, bersangka buruk, menunggang ugama dll itu ajaran Islam ker?

Kita kaki judi, kaki seks, kaki botol, kaki dadah, kejar kuasa, kejar harta, kejar duit, kejar nama, pangkat, gelaran dll itu semua tu ikut perintah Allah ker?

Kita MelayuBaratDunia kot… hawhawhaw…

Jom sempena tahun baru ni kita usaha jadi orang MelayuIslam. Jadi Mukmin! Insan yang punya hati yang SEJAHTERA…

FY Al Haj 

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook

KENAPA MELAYU MISKIN

KALAU
Oleh Faizal Yusup

Kalau anda jadi orang Amerika, anda nak ke orang Asia kaya?

Pastilah tidak sebab tulah depa kenakan trade war dan pelbagai agreement berat sebelah yang memihak mereka. 

Kalau anda jadi orang Yahudi anda nak ke orang Islam kaya dan bersatu?

Pastilah tidak! Sebab tulah mereka selagi daya cuba memecahbelahkan umat Islam.

Kalau anda jadi orang Cina di China anda nak ke Islam bebas?

Tak. Sebab tulah depa tindas puak Uyghur Muslim di China.

Kalau anda jadi orang Cina di China anda tengah buat apa?

Anda tengah bagi loan banyak-banyak kepada negara miskin dan kalau tak dapat bayar balik anda ambik tanah depa!

Kalau anda jadi orang Cina di Malaysia anda nak ke orang melayu kaya?

Anda jawablah sendiri! Kita beli barang depa, depa tak beli barang kita. Pengasas produk yang kaya tu pun jual barang pada orang kita jer. Dapat kontrak govt pun kita Alibaba kan jer… 

Kalau anda jadi melayu apa jadi dengan anda?

Amerika tak bagi kita kaya, depa asyik keluarkan fund dari Malaysia. Yahudi taknak bagi kita kaya, depa memang benci dengan Malaysia, Cina dari China taknak bagi kita kaya, Depa bagi loan sebab ada benda depa nak dari kita… Cina dalam Malaysia FY taknak ulas sebab nanti cakap FY racist! Tanah kita makin tinggal sekangkang kera… Depa kaya semakin kaya… 

Payah dan amat sukar perjuangan kita nie…

Tapi…

Kita pulak masih taknak bersatu, kita masih berpecah belah, kita masih tidur dan seakan tak sedar semua ini sedang berlaku. Kita kabur dangan kekayaan dunia. Kita beli produk mereka, kita nak melabur kat negara depa dan kayakan lagi mereka. 

Inilah antara sebab kenapa Bursa Malaysia tak naik-naik sebab kalau depa bagi naik kita akan kaya… Faham tak nie…

Dah! Dah! Elakkan persengketaan rapatkan barisan. Perjuangan kita masih jauh dan amat sukar. Pertahankan apa yang kita ada dan kalau boleh jangan kita jual
kedaulatan negara, jangan kita gadai harta yang ada tapi usahalah untuk menambahkannya…

Nukilan…
FY Al Haj
Hidup kena cool, Hati kena mulia…

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook

Tuesday, November 10, 2020

RAHSIA AWET MUDA UNTUK LELAKI MALAYA


Anda ingin perubahan ke arah kecemerlangan, ketenangan dan kebahagiaan? InshaAllah dengan menonton, memahami, menghayati dan melaksanakan apa yang anda pelajari di sini FY percaya perubahan itu akan menjadi milik anda... InshaAllah...
Anda seorang yang baik hati dan bersifat ehsan sekiranya anda like dan share sekiranya bermanfaat. Ia tanda sokongan anda kepada FY... Terima kasih FY ucapkan!
Sekiranya anda berminat untuk menjemput FY untuk ceramah motivasi hubungi sahaja FY di 0166667430!

Terus ke page FB Motivasi bersama FY berikut ini untuk pencerahan yang lain pula... https://www.facebook.com/groups/349344819334798/?ref=share

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook


Tuesday, January 14, 2020

Rahsia Hubungan Bahagia


Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook